PARC DE LA FONT DELS OMS

RIERA I RIBERA  |  ALZINAR

Serp d'aigua
Natrix maura


Despietada amb els capgrossos, inofensiva per als humans: no mossega, però és fa la gran

Serp mitjana o petita, que com a màxim pot amidar 1m. La seva coloració és habitualment brunenca però força variable, així com el disseny de les taques fosques. El dibuix de l’esquena més freqüent és una ziga-zaga, molt similar a la dels escurçons.

Viu i s’alimenta bàsicament dins l’aigua. Les seves preses predilectes són els amfibis i els peixos, però també pot capturar alguns invertebrats i, fins i tot, algun petit mamífer fora de l’aigua. És bàsicament diürna i,  per tant, relativament fàcil d’albirar, quan hi és. No cal, però, que la busqueu durant els mesos més gèlids, ja que, com els altres rèptils, s’amaga per hivernar.

Un dels aspectes més sorprenents d’aquesta serp, desproveïda de verí i absolutament inofensiva, és el seu mimetisme amb els perillosos escurçons. A banda del dibuix dorsal, que de vegades és calcat, quan se sent amenaçada xiula i bufa com un escurçó i, a més dilata la part posterior del cap de manera que adopta la forma triangular típica dels vipèrids. Les escates grosses del cap i la pupil·la ben rodona, però,  ens revelen clarament la seva vertadera identitat.
+ informació a:

Textos: Joan Manel Riera | Dibuixos, disseny i programació: Alfons Raspall. Desembre de 2020