PARC DE LA FONT DELS OMS

RIERA I RIBERA  |  ALZINAR

Rat penat d'aigua
Myotis daubentonii


Viu arran d’aigua en torrents nets de riberes ben conservades

De mida petita, similar a la dels ratpenats més comuns del gènere pipistrellus. Se’l pot reconèixer fàcilment  pel seu comportament de vol característic: va repassant la superfície de l’aigua una i altra vegada, mantenint el vol rasant tota l’estona. Els altres ratpenats, si bé poden acostar-se a la zona riberenca, fan volts erràtics per tot l’espai, mai “enganxats” a l’aigua.

Viu en trams d’aigües tranquil·les de rius i torrents que tinguin les aigües relativament netes i, sobretot, un ambient riberenc molt ben conservat, amb arbres i un sotabosc ben constituït.  Captura bàsicament insectes que viuen o s’acosten a la superfície de l’aigua.

Tret de l’hivern, que el passen abrigats en cavitats subterrànies, se’l pot observar ja des del capvespre. La seva activitat comença tot just quan s’ha post el sol.

La presència d’aquest ratpenat a la riera és una molt bona notícia atesa l’elevada exigència ambiental de l’espècie.

Cant abreujat Cant complet

 

L’interès d’aquest ratpenat, junt amb l’altra espècie de vocació aquàtica, el ratpenat de peus grans, fan que s’hagi creat un projecte de seguiment de les seves poblacions: el projecte QUIRORIUS. Es du a terme mitjançant una àmplia xarxa de col·laboradors, coordinada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Si us interessa saber-ne més o, fins i tot, participar-hi consulteu la informació al web.

 

+ informació a:
https://www.ratpenats.org/especies/myotis-daubentonii/

Textos: Joan Manel Riera | Dibuixos, disseny i programació: Alfons Raspall. Desembre de 2020