PARC DE LA FONT DELS OMS

RIERA I RIBERA  |  ALZINAR

Perla d'aigua
plecòpter


Viu només en torrents d’aigua molt neta i fresca

Les perles d’aigua són, de fet, les larves d’un ordre d’insectes – els plecòpters – que viuen lligats als cursos d’aigua. Els adults són com unes mosquetes d’ales delicades i vida molt efímera. Identificarem les perles d’aigua fàcilment gràcies a les dues cues articulades que tenen, que les diferencien d’un altre grup similar, el dels efemeròpters, que en presenten tres.

Es mouen entre les pedres del fons del riu i requereixen unes aigües absolutament netes, fresques i oxigenades. Ens indiquen, per tant, una molt bona qualitat de l’aigua.

Les perles són uns representants significatius dels macroinvertebrats aquàtics que ens ajuden a determinar la qualitat de l’aigua d’un tram de riu Així com les perles només poden viure a les aigües mes netes, d’altres organismes toleren diversos graus de contaminació o eutròfia. Fent una inspecció de la comunitat de macroinvertebrats presents a l’aigua i coneixent quin és el seu nivell de resistència a la polució,  ens podem arribar a fer una idea bastant exacta de quin és l’estat biològic del riu.

Aquests organismes, doncs,  junt amb altres factors, són a la base de metodologies estandarditzades que permeten dur a terme programes d’observació i seguiment dels nostres rius per part d’institucions científiques, administracions i entitats ambientalistes.

Programa de qualitat ecològica dels rius
Promogut per la Diputació de Barcelona i realitzat per l’equip FEM vinculat a la Universitat de Barcelona
http://ecobill.diba.cat/

Recentment han posat en línia els resultats amb un mapa interactiu:
http://ecobill.diba.cat/egv/qualitatrius2009.php?autoresize=1

El Projecte Rius
Un projecte molt atractiu dut a terme mitjançant una xarxa de col·laboradors en què hi participen diverses associacions locals, escoles, famílies o persones a títol individual.
Associació hàbitats / Projecte Rius
http://www.projecterius.org

+ informació a:
http://www.projecterius.org

Textos: Joan Manel Riera | Dibuixos, disseny i programació: Alfons Raspall. Desembre de 2020