PARC DE LA FONT DELS OMS

RIERA I RIBERA  |  ALZINAR

Abellerol
Merops apyaster


Excava el niu al talús i és el terror del rusc

Segurament, l’ocell més acolorit de la nostra fauna i l’únic representant d’un grup d’ocells tropicals que viu a casa nostra, això sí, només durant l’estiu.

De caràcter molt mediterrani, es mou per espais oberts, erms, brolles, cultius, on cerca insectes de certa mida, amb una predilecció acusada per les abelles, com el seu nom indica.  Fa el niu en talussos i parets sorrencs o de terra tova, fàcil d’excavar. El niu es una mena de túnel que perforen ells mateixos.  De manera natural és habitual trobar aquests talussos a les vores dels rius, com a resultat de l’excavació erosiva i les esllavissades que el mateix riu ha provocat en els sediments fluvials acumulats secularment. Per això els abellerols, tot i no tenir cap vocació aquàtica, solen veure’s sovint prop de cursos d’aigua. Al Parc de la Font dels Oms hi trobareu un bon exemple de talús i és fàcil sentir passar els abellerols.

Els abellerols no són difícils de veure; habitualment, solcant l’aire en grup, darrere dels insectes. Tot i així tenen una veu molt característica, -prruip  prruip- que van emetent amb persistència des de l’aire, i que normalment ens permet detectar-los molt abans de l’albirament.

Cant abreujat Cant complet
+ informació a:
Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC) 

Textos: Joan Manel Riera | Dibuixos, disseny i programació: Alfons Raspall. Desembre de 2020