Ratpenat d’aigua

Myotis daubentonii

 

Viu arran d’aigua en torrents nets de riberes ben conservades

De mida petita, similar a la dels ratpenats més comuns del gènere pipistrellus. Se’l pot reconèixer fàcilment pel seu comportament de vol característic: va repassant la superfície de l’aigua una i altra vegada, mantenint el vol rasant tota l’estona. Els altres ratpenats, si bé poden acostar-se a la zona riberenca, fan volts erràtics per tot l’espai, mai “enganxats” a l’aigua.

Viu en trams d’aigües tranquil•les de rius i torrents que tinguin les aigües relativament netes i, sobretot, un ambient riberenc molt ben conservat, amb arbres i un sotabosc ben constituït. Captura bàsicament insectes que viuen o s’acosten a la superfície de l’aigua, però pot arribar a “pescar” fins i tot algun peix petit.

Tret de l’hivern, que el passen abrigats en cavitats subterrànies, se’l pot observar ja des del capvespre. La seva activitat comença tot just quan s’ha post el sol.

La presència d’aquest ratpenat a la riera és una molt bona notícia atesa l’elevada exigència ambiental de l’espècie.

L’interès d’aquest ratpenat, junt amb l’altra espècie de vocació aquàtica, el ratpenat de peus grans, fan que s’hagi creat un projecte de seguiment de les seves poblacions: el projecte QUIRORIUS. Es du a terme mitjançant una àmplia xarxa de col•laboradors.
Si us interessa saber-ne més o, fins i tot, participar-hi consulteu la informació al web.

http://www.ratpenats.org/

 

ratpenatdaigua