Raspinell

Certhia brachydactyla

La seva vida gira a l’entorn dels troncs

Ocell petit i discret de coloració mimètica amb l’escorça dels troncs. Té un bec fi, llarg i corbat com una pinça de precisió per extreure petits invertebrats de les clivelles. La seva cua, un pèl més rogenca que la resta del cos, és rígida i amb plomes fortes, per tal d’apuntalar amb seguretat l’animal quan grimpa pels arbres.

És lògicament, un ocell totalment forestal, que es mou bàsicament en l’àmbit dels troncs. Insectívor durant tot l’any, gràcies en part a la capacitat per furgar en els racons més inassequibles on s’amaguen petits invertebrats per fer la hibernació.

Veure’l no és fàcil perquè la seva tonalitat el fa bastant discret, de totes maneres un comportament el delata: s’enfila als troncs fent una espiral, sempre cara amunt.

El seu cant és finet i agut, té una estrofa fàcilment reconeixible, potser perquè, de fet, és pràcticament l’única del seu repertori. Quan la canta podríem interpretar que diu “arrapa’t petit”,“arrapa’t petiit”. La versió popular diu que és el pare o la mare raspinell que adverteix el seu fill perquè no caigui tronc avall.

raspinell
Cant
Cant


Veu
Veu


3 Segons
Breu (Tall de 3 segons)

Més informació

Sons: Eloïsa Matheu | Il·lustració: Alfons Raspall